PROTETIKK OG ESTETISK TANNBEHANDLING

  • Utskifting av synlige fyllinger

  • Fasade

  • Porselensinnlegg

  • Krone og Bro

  • Implantat

  • Delprotese

  • Helprotese


UTSKIFTING AV SYNLIGE FYLLINGER

Amalgamfyllinger var vanlig å bruke som fyllingsmateriale, det er gråsvarte på farge og skiller seg derfor ut i tannrekken. Om man ønsker det, kan man skifte ut synlige amalgamfyllinger med mer estetiske alternativer, kompositt fylling, porselensinnlegg eller en keramisk krone.

 

Plastfyllinger kan disse over tid endre farge slik at de skiller seg ut i forhold til tannen. Dersom fyllingene ligger på lett synlige tannflater, kan dette virke skjemmende i et ellers pent smil. Særlig er overgangen mellom tann og fylling utsatt for misfarginger. Her kan fargestoffer fra kaffe, te, røyk osv. med tiden trenge inn og gjøre fyllingene mer synlige.

 

 


FASADE

En tynn porselen som limes fast på tannens ytterflate på grunn av skadet tann, endret tannfarge eller lukke mellomrom mellom fortennene. Fasader er i stor grad en kosmetisk løsning, som brukes til å endre form på tennene og ditt smil.

 


PORSELENSINNLEGG

Et innlegg er en tannrestaurering som kan brukes som et alternativ til tannfargede fyllinger i plast. Det benyttes til å reparere tenner som er frakturert eller skadet av et hull. Hele prosessen er tidkrevende og teknisk vanskelig både for tannlegen og tannteknikeren. Det er derfor prisen for et innlegg er høyere enn for en vanlig fylling.


 

KRONE OG BRO 

Tannkrone er en restaurering som beskytter den gjenværende del av tannen din som har blitt skadet, knekt eller ødelagt. En krone er også en tannrestaurering som brukes dersom tannen er så skadet at den ikke kan repareres med en vanlig fylling.

STIFT - Av og til knekker en tann i nivå med tannkjøttet. Dersom tannen er rotfylt, er det likevel mulig å bygge den opp igjen. Det først monteres en stift i den rotfylte tannen. Før stiften kan monteres, må tannens rotfylling kontrolleres. Om rotfyllingen ikke lenger holder mål, bør den gjøres om igjen før stiften settes på plass.

Tannbro er en tannrestaurering som kan brukes til å erstatte en eller flere tenner. Dersom en tann mangler, kan den erstattes med en bro. Tannlegen sliper og former til nabotennene, som skal fungere som feste for broen.


 

IMPLANTAT

Et implantat er en kunstig rot av metall, som settes inn i kjevebeinet. Ovenpå denne roten kan det monteres en krone eller en bro, alt etter hva som er nødvendig. Implantatet er laget av metallet titan, siden titan kan vokse sammen med den eksisterende beinvev, og dermed integreres den i kjeven. Implantater blir satt fast i et forboret skruehull i kjevebeinet, som sikrer god kontakt mellom implantatet og kjeven.

 

 


DELPROTESE

En delprotese er en avtagbar tannprotese som kan erstatte en eller flere tenner. Protesen er festet med kroker ( klammere) på de gjenværende tennene, men kan enkelt tas ut ved for eksempel rengjøring.

 


 

HELPROTESE

En helprotese er en tannerstatning som benyttes når alle tennene i kjeven mangler. Den består av et plastmateriale som fungerer som feste for tenner i plast eller porselen.