PERIO/TANNKJØTTSYKDOM

Tannkjøttsykdommer oppstår bl.a. som følge av dårlig munnhygiene. Det er flere typer tannkjøttsykdommer. I hovedsak er det snakk om betennelse i tannkjøttet. Ofte merkes dette ved at tannkjøttet føles hovent, eller at det kan blø når vi pusser tennene. Vanligvis er to typer betennelsestilstander i tannkjøttet, gingivitt(en overfladisk tannkjøttbetennelse) og periodontitt som gir tannløsning etter tid.

Periodontitt er en tannkjøttsykdom som starter med en betennelse i tannkjøttet og senere sprer seg til kjevebenet. Starten har med andre ord vært ubehandlet tannkjøttsbetennelse (gingivitt) som har spredt seg til det dypereliggende vev. Langsomt har den alvorlige tannkjøttsbetennelsen medført at dét vevet som fester tannen, brytes ned og symptomene kan være at tennene blir løse og til slutt kan falle ut. Tannkjøttet kan bli sundt igjen etter behandling, men festet, benet med fibre, som støtter tannen, er mistet og kan ikke gjendannes. Periodontitt er en langsomt utviklende, kronisk sykdom, og det vil alltid være risiko for at sykdommen vender tilbake – især ved den minste forsømmelse av optimal munnhygiene.

Rutinemessig tannrengjøring hos tannlege er nødvendig for å sikre friske forhold i tannkjøttet. Hvor ofte dette bør gjøres er individuelt og avhenger av hvor fort plakk og tannstein dannes.Det lages deretter et individuelt tilpasset behandlingsopplegg.