ANDRE PROBLEMER

  • Ising

  • Syreskader

  • Tanngnissing / tannpressing

  • Dårlig ånde

  • Wisdomstann

  • Kjeveleddsproblemer

  • Herpes munnsår

  • After

  • Snorking


ISING

Feil bruk av tannbørsten kan over tid få tannkjøttet til å trekke seg tilbake. Den blottlagte rotoverflaten er ikke beskyttet av emalje, og vil ofte være følsom for kaldt, syrlig eller ved berøring.
Dype fyllinger, større kariesangrep og sprekkdannelser i tennene kan også medføre ising. Hvis nerven i en tann er svært skadet, kan det forekomme at isingen ikke vil gi seg, selv etter behandling med fylling og fluor. Det kan da være nødvendig å rotfylle tannen for å løse problemet.


SYRESKADER

Det er permanente skader og blir et økende problem i dagens samfunn. Kostholdet har endret seg og både mat og drikke kan inneholde skadelige syrer. Brus, juice og sportsdrikker kan gi store skader på tennene over tid. Det samme gjelder for ulike typer av frukt, for eksempel sitrusfrukter.


TANNGNISSING/ TANNPRESSING

Ofte vil tanngnissing forekomme i perioder med mye stress, 5 % av den voksne befolkning i perioder er plaget med denne tilstanden. De fleste skjer om natten når de sover og kan ikke klar over problemet selv. Andre kan gnisse tenner på dagtid, for eksempel når de konsentrerer seg.
Bittskinner gi beskyttelse til tennene og kjevemuskulaturen kan slapper mer av, slik kan følgeplager som spenninger i nakke og skuldre, samt hodepine reduseres.
Fyllinger eller kroner vil hjelper mann som har langvarig alvorlig gnissing.


DÅRLIG ÅNDE

Dårlig munnhygiene gir dårlig ånde.Dårlig ånde kan være et tegn på sykdom i munnen(periodntitt), også kan ha opprinnelse i kroppen(infeksjon i hals, nese, biguler…)
Kvinner kan ha dårlig ånde i forbindelse med menstruasjon, graviditet. Enkelte sykdommer (luftveisinfeksjoner, diabetes og leversykdom) kan også gi dårlig ånde. I tillegg vil munntørrhet gi gode forhold for bakterievekst og dermed også kunne gi dårlig ånde.

Dersom det mistenkes at slike forhold er årsaken til dårlig ånde, bør fastlegen kontaktes.


WISDOMSTANN

En visdomstann er en del av det permanente tannsett som består av 32 permanente tenner. Normalt har du 4 visdomstenner som er plassert bak dine bakerste kinntenner både i over- og underkjeven. Selve tannfrembruddet av visdomstennene skjer mellom 17-26-års alderen, og noen opplever symptomer fra lett irritasjon til smerter i området i denne forbindelse. Det er dog langt fra alle som enten merker eller får visdomstenner.


KJEVELEDDSPROBLEMER

Mange og særlig kvinner, opplever at de har problemer med kjeveleddene(TMJ). Problemet kan starte i selve leddet, eller komme som følge av problemer med tenner eller tyggemuskulatur. Også tannpressing /tanngnissing kan gi slike problemer. Mange kan i tillegg få smerter i hode og nakke som følge av dette.


HERPES MUNNSÅR

Smittet med herpesvirus, men langt fra alle får utbrudd av forkjølelsessår. Sårene starter med kløe og prikking i huden på og rundt leppene.Stress eller om man er utsatt for sterkt sollys kan være årsker også.


AFTER

After er små rundt sår som dekket av en gulaktig hinne med en hissig. Det kan oppstå både på tungen, innsiden av leppene og ellers i munnens slimhinnSårene vanligvis forsvinner av seg selv i løpet av 1-2 uker.


SNORKING

Snorking er ikke bare et problem for din familien, men en stor belastning for din kropp. Fordi det øker risikoen til hjertesykdommer, diabetes og metabolsk syndrom. Snorkeskinne er en god løsing som lider av snorking.