FYLLING

Det finnes ulike årsaker til at en tann må repareres med en fylling. Den vanligste er hull i tennene (karies). Karies er en tilstand hvor tennene blir skadet som følge av syre fra bakterier. Skaden som oppstår kan se ut som hull i tennene, og kalles derfor ofte hull i tennene eller tannråte. Karies er verdens vanligste ikke-smittsomme sykdom ifølge Verdens Helseorganisasjon

Andre årsaker kan være tannfraktur eller fraktur av gamle fyllinger.

Etter 2008 ble det imidlertid forbudt å bruke amalgam, slik at det nå er kompositt alene som er det vanligste materialet, og de andre kan være GIC fylling, Proselensinnlegg...

Hvordan forebygge karies?

  • God munnhygiene. Dette kan gjøres ved å pusse tenner seg 2 ganger om dagen (etter måltider) med en fluortannkrem samt ved bruk av tanntråd, interdentalbørster; å gå regelmessig til tannlege og få tennene sjekket, så det er mulig å oppdage karies i de tidligere stadier.

  • Fluor styrker tannemaljen og er derfor viktig for forebygging av karies. Tannpasta inneholder fluor. Dette kan tilføres med for eksempel fluortabletter, fluorskyll, eller via pensling av effektiv fluorlakk hos tannlegen.

  • Unngå stivelses- og sukkerholdig matvarer. Matvarer, chips, pastiller og godteri, som setter seg fast i furene og rillene på dine tenner bør unngås. De syreproduserende bakteriene bruker sukker som næring. Spis sunne matvarer, friske grønnsaker og unngå kaffe og te med sukker.